Results 1 to 9 of 9

Thread: Matrimelee AES Cart broken?

  1. #1
    .
    Join Date
    Nov 2017
    Location
    Germany

    Posts
    22

    Matrimelee AES Cart broken?

    I have a problem with my AES Matrimelee Cart.

    Ever time I start the game the screen shows me only a lot of pixels and no sound. See attached image

    The game itself seems to work somehow, because I can navigate through the menu.

    Do you have a hint for me?

    The other games I've tested (Pulstar, Metal Slug 4, Garou, Aero Fighters 2) work, but this also took a while. Sometimes I only got a white screen or a picture without sound.
    Attached Images Attached Images

  2. #2
    MAX POWA SURGE!
    max 330 mega's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Richmond, VA

    Posts
    2,293
    I'm gonna guess if your other games are taking a while to get working as well, it's a dirty cart slot. Later neo titles with larger Meg counts are more finicky about perfect contact in the cart slot.
    Quote Originally Posted by LoneSage View Post
    fuck this gay earth

    -starks out

  3. #3
    .
    Join Date
    Nov 2017
    Location
    Germany

    Posts
    22
    Thanks.

    I try to clean my cart slot when I'm at home.

    I tried it already yesterday with a credit card within a tissue, but maybe the cleaning was insufficient

  4. #4
    Tung's Hair Stylist
    Digmac's Avatar
    Join Date
    Feb 2016
    Location
    Lolifoxgirl's basement

    Posts
    501
    Clean your carts as well. I use 90% or higher isopropyl alcohol and q-tips to clean my cart pins. If they're dirty, you'll see the q-tip turn black where you've been cleaning the pins. That's the first thing I do whenever I get an AES game in, and I've never had an issue with any of them.
    Quote Originally Posted by SuperGun
    The mods here are not allowed to mess with me. PERIOD. I am off limits.

  5. #5
    .
    Join Date
    Nov 2017
    Location
    Germany

    Posts
    22
    So, I cleaned everything and Matrimelee has still the same bugs.

    I've also tested SNK vs. Capcom , a game with more Megs, and this works flawlessly.

    Any other Ideas?

  6. #6
    Art of Typing Wiz
    shadowkn55's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    SoCal

    Posts
    2,346
    It might be a busted CMC on the CHA board.

  7. #7
    Mr. Big's Thug
    DasiyAge's Avatar
    Join Date
    Jun 2018
    Location
    United States

    Posts
    218
    Open the cart and check for cold solder joints. Intermittent connections from the board could cause the graphics issue while still "working"

  8. #8
    .
    Join Date
    Nov 2017
    Location
    Germany

    Posts
    22
    After a little bit of testing the game works flawlessly this way:

    Insert game, power on AES, buggy image as seen above, power console off, leave game inserted, power AES on and now i can play the game without glitches.

  9. #9
    Hollywood Hulk Gohan GohanX's Avatar
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    Hollywood, CA

    Posts
    11,444
    That sounds a lot like a 1 slot CMVS I had a while back. A couple of higher meg games (notably Metal Slug X and MOTW) would be really picky about working and I would have to try a few times to make them work. I always assumed the cart slot was going out but that system died of other causes before I could properly diagnose. Those games were fine though and still work to this day in my current rig.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •