PDA

View Full Version : Converting .chd mame files for use with Arcade hard drives



N80G80
08-02-2007, 08:55 PM
OK fellas so long story short, i have like 3 Killer Instinct arcade boards, but all of them need new Hard drives. Whilst I have been looking I cant seem to find good tutorial on how to take a .chd file from mame and convert it into the appropriate hard drive image for use with the actual pcb.

Any help????

werejag
08-02-2007, 09:33 PM
there is a tool called chdman.exe it will image the chd to your hdd\


chdman - MAME Compressed Hunks of Data (CHD) manager 0.83 (Jun 5 2004)
usage: chdman -info input.chd
or: chdman -createhd inputhd.raw output.chd [inputoffs [cylinders heads sectors [sectorsize [hunksize]]]]
or: chdman -createblankhd output.chd cylinders heads sectors [sectorsize [hunksize]]
or: chdman -createcd input.toc output.chd
or: chdman -copydata input.chd output.chd
or: chdman -extract input.chd output.raw
or: chdman -verify input.chd
or: chdman -verifyfix input.chd
or: chdman -update input.chd output.chd
or: chdman -chomp inout.chd output.chd maxhunk
or: chdman -merge parent.chd diff.chd output.chd
or: chdman -diff parent.chd compare.chd diff.chd
or: chdman -setchs inout.chd cylinders heads sectors



you can use chdman to re-create a real HDD from a backup CHD image in much the same way:
chdman -extract image.chd \\.\PHYSICALDRIVE3

(remember to replace the '3' with the drive you want to re-create, don't get it wrong or you will completely overwrite the wrong HDD!)

Note that this method also works for drives connected via an external USB box. The above example test drive was a 2 1/2 inch HDD connected via an external USB cable.

N80G80
08-02-2007, 09:55 PM
Ok so and pardon my ignorance....I have chdman.exe how do I use this with the dos prompt??

Do I need the mame binaries??? Im a total noob when it comes to emulaiton (mainly cause I dont like it)

Can i get some step by step instructions??

werejag
08-02-2007, 11:28 PM
you need the 3 Killer Instinct chd. (from mame archive)

the chdman.exe

and you need to know what drive is to be used

crans
10-30-2014, 12:39 AM
Not to dig up an old thread but,,,

Thank you for the quick info

Now to test my work on a HDD cab

werejag
10-30-2014, 10:22 AM
no problem happy to help